skip to Main Content

Een bloeispurt begint met plannen

  

BLOG VAN BLOEISPURT

“Oeps, ik heb morgen een belangrijke toets. Vanmiddag kon ik niet leren, want ik moest naar de tandarts (…zag ik vanmorgen pas) en op de terugweg kwam ik nog een vriend tegen (…moest ik echt even spreken!). Ik kan dus vanavond echt niet naar de training. Waarom heb ik nooit tijd?! #Stress!”  Lars, 4-havo (16 jr.)

Je hoort tegenwoordig vaak over studiestress bij scholieren en studenten. Een ervaring zoals hierboven van Lars kom ik in mijn praktijk Bloeispurt regelmatig tegen. Hoe kun je als ouders je kind helpen zonder dagelijkse strijd en zonder het over te nemen? Help met plannen!

Relaxter werken
Een vol leven en weinig overzicht vormen geen goede combinatie: studiestress ontstaat dan snel. Dat volle leven is lastig te veranderen, maar meer overzicht creëren is te leren. Jongeren die goed kunnen plannen halen aantoonbaar betere resultaten en doen relaxter hun werk. Zij blijken zelf invloed uit te kunnen oefenen op belangrijke oorzaken van studiestress.

Rust en overzicht
Planning zorgt voor overzicht in je taken en rust in je hoofd. De meeste agenda’s lenen zich nauwelijks voor plannen: daarvoor is helemaal geen ruimte ingericht. Bovendien combineren scholieren en studenten vaak een papieren agenda met digitale bronnen: niet heel overzichtelijk. Bloeispurt ontwikkelde een planagenda speciaal voor scholieren en studenten. Hierin staan taken, planning en privé-afspraken overzichtelijk naast elkaar.

Planagenda
Door het gebruik van deze planagenda leer je plannen én een nieuwe aanpak van huiswerk en studie tegelijk. De planagenda stimuleert leerontwikkeling en helpt jongeren verantwoordelijkheid nemen over hun eigen werk en tijd. Lars, uit het voorbeeld hierboven, gebruikt de planagenda inmiddels enkele weken. Hij houdt nu zelf het overzicht en zijn ouders kijken nog maar één keer per week op een afgesproken moment met hem mee. Dat is voldoende, dat motiveert hem en dat scheelt een hoop stress in huis, voor allemaal.

Een uurtje samen plannen
Het gebruik van de planagenda is gemakkelijk, maar vraagt wel even wat inoefening. Ouders kunnen hun kind daarbij prima ondersteunen. Daarom bij Bloeispurt een 1-uurs workshop Plannen voor jongeren met ouders. Samen een uurtje bij Bloeispurt aan de slag, met heldere uitleg en een gratis planagenda. Jullie krijgen een duidelijke handleiding met leer- én begeleidingstips mee naar huis. Snel, effectief en voordelig.

Zie ook Bericht van Bloeispurt

Hartelijke groet,

Liesbeth van Lanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top